Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Володимир Мула

всі матеріали автора

Новий канал судиться із "1+1" через проект Фреймут

Розмір тексту:   2 жовтня 2014 р., 12:52
Новий канал судиться із "1+1" через проект Фреймут

Господарський суд міста Києва почав розгляд позову Нового каналу до телеканалу "1+1" за порушення прав інтелектуальної власності.

Приводом для позову Нового каналу стала поява телепрограми "1+1" "Інспектор Фреймут" з ведучою Ольгою Фреймут.

Як відомо, в ефірі "Плюсів" проект стартував 3 вересня. На думку представників Нового каналу, сценарій, за яким знята телепередача, повністю відповідає сценарію програми "Ревізор".

"Виходячи зі змісту програми "Інспектор Фреймут" видно, що вона створена внаслідок незаконних змін програми "Ревізор" - заявила юрист Нового каналу Катерина Мороз.

Як відомо, Фреймут була ведучою програми "Ревізор" на Новому каналі з 2011 року. Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів.

Цьогоріч телеведуча перейшла працювати на "1+1", а незабаром на телеканалі з'явився схожий за концепцією і змістом з "Ревізором" проект "Інспектор Фреймут".

В ході судового засідання з'ясувалося, що Новий канал за порушення авторських прав вимагає від представників "1+1 Медіа" грошову компенсацію в розмірі 1,2 млн грн.

Окрім того, юридичний представник Нового каналу виступила з клопотанням про вилучення всіх програм "Інспектор Фреймут", які вже вийшли в ефір "1+1". Також Катерина Мороз попросила суд провести судову аудіовізуальну експертизу програм "Інспектор Фреймут" на предмет її подібності з проектом "Ревізор".

У той же час, юристи "1+1" підтримали свою колегу в частині проведення судової експертизи, однак виступили проти вилучення вже випущених в ефір телепередач.

Подив у юриста "1+1" викликала і сума компенсації, яку просить позивач.

"Ваша честь, я взагалі не розумію, чому саме така сума. Це компенсація за один епізод або за декілька - незрозуміло" - звернулася до судді юрисконсульт "1+1" Лариса Варичева.

Мороз пояснила, що компенсація була розрахована як подвійна ціна продажу формату програми "Ревізор". З цього можна зробити висновок, що формат телепередачі коштує 600 тис. грн. Нагадаємо, формат "Ревізору" свого часу було продано в Россію.

Вислухавши обидві сторони, суддя прийняла рішення відмовити Новому каналу у вилученні програм "1+1" і призначити проведення судової аудіовізуальної експертизи. І тільки після цього продовжити судовий розгляд.

Таким чином, слухання справи перенесено на невизначений срок.

Варто зазначити, що обидава канали впевнені у своїй правоті і вважають, що суд підтримає саме їх сторону.

"Ми створили власний аудіовізуальний продукт, на який маємо право власності" - зазначила юрисконсульт "1+1". І додала, що в Україні немає практики юридичного захисту в сфері інтелектуальної власності формату, а також концепції телепрограми.

Катерина Мороз, в свою чергу, підкреслила, що телеканал в суді захищає не формат і не концепцію, а сценарій "Ревізора" який, на її думку, був "списаний" програмою "1+1".

Підкреслимо, що довести порушення авторських прав, якщо воно дійсно мали місце, Новому каналу буде непросто.

"У нас можна зареєструвати права на торговельну марку, на сценарій. Але сам формат не охороняється" - підтвердив слова Варичевої генеральний директор телеканалу OTV Володимир Орлов.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим