Головна Новини Супутникового телебачення Телекомпаній Інші новини Блоги Досьє Українські телекомпанії Світові телекомпанії Телеведучі Супутникові оператори Аналітика Україна Світ Інтерв'ю Спорт на ТБ Кіно Мультимедіа Фото Відео Супутникове ТБ Ключі до супутникових каналів Biss Cryptoworks Nagra Seca Viaccess Videoguard Таблиця частот Amos 4°W Astra 4.8° Е Hot-Bird 13°E Eutelsat W4 36°E Hellas Sat 39°E Экспресс АМ22 53°E ABS 1 75°E Ямал 201 90°E ТелеBIZ ТелеLIVE Backstage Live Телеляпи Інше Контакти

Журналісти "1+1" стали небажаними особами в Азербайджані

Розмір тексту:   Розділ: Новини телекомпаній Опублікував: Володимир Мула28 листопада 2014 р., 16:23
Журналісти "1+1" стали небажаними особами в Азербайджані

Посольство Азербайджану в Україні надіслало ноту протесту до українського МЗС з приводу трансляції каналом "1+1" програми "15 республік" і заявило, що два журналісти каналу тепер вважатимуться небажаними особами в цій країні.

У відповідь МЗС України закликало українських журналістів дослухатися до рекомендацій відомства та поставитися з повагою до правил в'їзду до Нагірного Карабаху, які встановлені Азербайджанською Республікою для цієї території. Водночас у редакції програми "15 республік" відповіли, що проект переслідує мету показати життя простих людей.

26 листопада посольство Азербайджанської Республіки в Україні на своєму сайті поінформувало про направлення до українського МЗС ноти протесту у зв'язку з трансляцією 23 листопада програми "15 республік" телеканалом "1+1".

На думку Посольства Азербайджану в Україні, програма "15 республік" "очорнює суспільно-політичну систему Азербайджанської Республіки, успіхи, яких вона досягла за роки незалежності, спотворює суть та причини вірмено-азербайджанського нагірнокарабахського конфлікту".

Посольство також зазначає, що в програмі "ведучі розхвалюють країну-окупанта Вірменію і підтримуваний нею сепаратистський режим в Нагірному Карабасі, які тримають під окупацією 20% азербайджанської території протягом більше 20 років, здійснили етнічну чистку, в результаті чого сотні тисяч наших громадян перетворилися на біженців та вимушених переселенців; а Азербайджанська Республіка навмисне принижується", - йдеться на сайті посольства Азербайджану.

Азербайджанські дипломати розцінили програму як "замовну і навмисну" і нагадали, що Азербайджанська Республіка однозначно підтримала територіальну цілісність України, проголосувала за неї в Генеральній асамблеї ООН, завжди була відданою принципам дружби та стратегічного партнерства.

"Посольство висловлює свої сподівання на те, що Україна, яка сама стала жертвою сепаратизму та зовнішньої інтервенції, не буде закривати очі на такі спроби, які підтримують сепаратизм та окупацію", - зазначають дипломати.

Посольство повідомило, що направило лист невдоволення телеканалу "1+1". На переконання дипломатів, журналісти Костянтин Андріюк і Дмитро Волков, перебільшили негативні явища в Азербайджані, показали Вірменію лише з позитивної сторони і навели дані, правдивість яких азербайджанська сторона категорично заперечує: наприклад, нібито азербайджанці масово вбили чоловіків у Карабасі і тому кількість дівчат там перевищує кількість хлопців у чотири рази.

Посольство підкреслює, що українські журналісти без дозволу азербайджанської влади відвідали Нагірно-Карабахський регіон Азербайджанської Республіки, який "знаходиться під окупацією Вірменії і де існує сепаратистський режим, не визнаний ні однією країною світу, у тому числі й Україною". За інформацією азербайджанської сторони, журналісти Костянтин Андріюк і Дмитро Волков будуть вважатися небажаними особами в Азербайджані.

Посольство заявило про серйозну шкоду програми телеканалу "1+1" дружбі та відносинам стратегічного партнерства між Азербайджаном та Україною і попросило МЗС України "виявити відповідний вплив на телеканал, вжити відповідних заходів щодо журналістів, які допустили приниження та наклепи по відношенню до Азербайджанської Республіки та її громадян".

У відповідь посольство України в Азербайджані виступило із заявою, яка опублікована на сайті МЗС, у якій підкреслило, що Україна офіційно підтримувала та буде підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Азербайджану в її міжнародно-визнаних кордонах. "Тому зазначений відеосюжет треба вважати особистим баченням ситуації окремих журналістів окремого українського телевізійного каналу", - йдеться у заяві українського посольства.

У свою чергу речник МЗС України Євген Перебийніс у коментарі "Укрінформу" зазначив, що з боку журналістів були порушені правила Азербайджанської Республіки, а також проігноровано рекомендації українського МЗС.

"Ми, звичайно ж, поінформуємо азербайджанську сторону, що на нашому сайті є рекомендації, де чітко написано, що відвідання цих регіонів, про які йдеться (у програмі - Ред.), є обов'язковим за згоди відповідних азербайджанських органів. І ми завжди закликаємо всіх журналістів чітко дотримуватися цих норм", - сказав пан Перебийніс.

Водночас він заявив, що МЗС України не може "вживати заходів щодо журналістів" на вимогу азербайджанської сторони. "Це приватний канал, ми звичайно ж не можемо давати якісь директиви приватним каналам. Але, у будь-якому разі, ми закликаємо всіх журналістів дотримуватися цих норм. Відповідно нашу позицію ми ще раз донесемо до керівництва каналу", - додав речник МЗС.

У редакції програми "15 республік" повідомили: "Ми поважаємо і підтримуємо народ Азербайджану і високо цінуємо ту підтримку, яку вони виявили Україні в ці складні часи. Позаяк, наш проект створювався для висвітлення життя простих людей у пострадянських республіках. Жодних інших цілей ми не переслідували".

Нагадаємо, цикл програм "15 республік" власного виробництва "1+1", що розповідає про життя колишніх 15 республік СРСР, стартував на телеканалі "1+1" 16 листопада. В ефір вийшло вже два випуски із семи.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
За матеріалами: Телекритика
Теги: телеканал 1+1 
Можливості: Написати редактору Версія для друку PDF версія Відправити другу

Коментарі вимкнені

Додати коментарів (0)

Додай коментар першим